Skriv ut

Okshola

1113
besøk

Turmål i området

Lengde tur/retur: 4,5 km t/r
Tidsbruk: 1 time
Vanskelighetsgrad: Lett
Høyde: 175moh

Adkomst/ parkering:
Følg E6 fra Fauske sentrum sørover mot Saltdal. Følg skilting mot Sulitjelma ved avkjørselen på Finneid inn på RV 830. Ca 3 km etter avkjørselen tar du av veien og kjører inn på Vatnbygdveien. Etter ca 200 meter er det en parkeringsplass langs høyre side av veien. Parker her. Det er et skilt med Okshola ved parkeringen. Koordinater til parkeringen er; nord 7459078.61, øst 520707.91.

Rutebeskrivelse:
Start ved bygdeveien, opp til et gårdstun. Her må man gå igjennom gårdstunet og fortsett opp nordover forbi en fjøs. OBS: Her er det viktig at hunder holdes i bånd!

Følg rød merking på trærne oppover. lett gått sti stort sett hele veien. Stien passerer et utsiktspunkt og bålplass på veien opp. Du passerer også Krestihola og skilt for denne på høyrehånd. Fortsett forbi åpningen av Krestihola og vider ca 200 meter til Okshola. Her er et stort skilt om Okshola og postkassen er like ved.


Generelt om grotter:
Grottene er på rødliste som sårbar naturtype, men det innebærer ingen ferdselsrestriksjoner.
Ferdsel i grottene bør utføres på en skånsom måte. Tiden står så si stille i våre grotter og svært følsom for ødeleggelser. Forekomster slik som dryppstein og månemelk tar tusenvis av år å danne men veldig lett å ødelegge. De må ikke under noen omstendigheter røres. Det er heller ikke lov å gjøre opp ild plass utenfor grotte innganger.
Når det gjelder Okshola og Krestihola er disse veldig store og komplekse grotter med mange gangsystemer. Det er estimert ca 11 Km med gangsystemer i Okshola og det er lett å gå seg vill. Anbefales ikke å gå inn uten kyndige grotte guider.
For småbarnsforeldre er det verdt å merke seg at åpningen i fjellet er veldig høyt oppe og stien og skilter er rett ved grotteåpningen. Pass på barna så de ikke faller utenfor stupet her.

Bli med!